Baza legala : Ordonanta de urgenta nr. 99 din 29 iunie 2000 privind masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în munca.
Prin temperaturi extreme scazute se întelege temperaturile exterioare ale aerului, care scad sub -20 grade C sau care, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Temperaturile sunt cele monitorizate si certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si transmise de centrele regionale ale acestuia.
Art. 5 al ordonantei mentionate prevede ca in perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza în aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop în care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
c) asigurarea echipamentului individual de protectie.
Daca angajatorul nu poate furniza aceste conditii, atunci, vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) întreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii în locurile în care aceasta nu poate fi întrerupta, potrivit prevederilor legale.
Aceste masuri se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.